zondag 6 december 2015

Onverwacht in Portobelo Panama

Maandag 30/11/2015 vertrokken vanuit Lintonbay richting Rio Chagres net ten W van Colon. We zijn nog niet op open zee of het koelwateralarm gaat af. Motor uit en zeilen erbij. Gaat niet helemaal goed want de grootschoot loopt uit het blok. Grootzeil weer ingedraaid en toen de schoot opnieuw ingeschoren. Met ruime wind richting Colon en ondertussen oorzaak zoeken van temperatuur alarm. Impeller is okay maar dan zie ik de koelvloeistof onder de motor liggen. Eerst allerergste gedachte van koppakking lek. Maar dan zie ik de scheur in de mof van de warmtewisselaar. Met speciaal tape de scheur gedicht maar toen paste de mof niet meer erop.( te strak omwonden )  Gelukkig nog een extra rolletje rescuetape. Nu op de plek  omwikkeld en met grote slangeklem de mof extra verstevigd. Gelukkig nog twee gallon (7,5 l) koelvloeistof in reserve. Noodverband lijkt geslaagd. Wat is zo'n motor al heet na een half uur en wat blijft ie heet. Peentjes zweten. Na overleg met Blabber besloten de  baai bij Portobelo in te gaan. Op zeil met motor stationair en Blabber als KNRM. Alles prima gelopen en liggen nu voor anker. Valt tegen hier tov Linton. Vies water met veel afval. Deining die (met de westen wind onder de kust) de baai binnenloopt en maalstroming die je dwars op de wind duwt. Tweede dag meteen gaan verleggen want buurmanboot kwam snachts op 2 m afstand. Overdag beduidend meer regen als in Linton. Maar Colon is wel een stuk dichterbij en er rijden meer bussen hiervandaan en terug. 
Impeller in elk geval uitgeruild voor nieuwe ( zaten toch wat scheurtjes in) en de motorkamer weer "gekuist". Local Tommy is al twee dagen op zoek naar nieuwe impellers. Waarschijnlijk nu zelf adres gevonden in Panama City bij Dimar.  Naast een nieuwe mof ook voor de generator meteen onderdelen besteld in USA ( Dieselpartsdirect). Deze komen pas na 13/12 aan in Colon dus we liggen hier nog een weekje. Lokaal zijn in Portobelo wat supermarkjes, hardwarestores ,restaurantjes en een nieuwe bakker. ( en natuurlijk de "wereld beroemde " kerk met zwarte Christus voor alle criminelen).  De pizza van Rico Rico was trouwens heerlijk. Vandaag het noordelijk fort beklommen.( pffpff) Drie niveaus waarvan de bovenste ( minimini Muiderslot) meer uitkijk is als verdediging. Impossant deze Spaanse verdedigingswerken voor de "goudroof" van Zuid America die veelal vanuit hier verscheept werd. In Portobelo zelf het goudpakhuis en de andere restanten van de verdedigingswerken. Kapitale investeringen indertijd.   Bij Colombia Rosario eilanden isla Baru  zojuist een Spaans galjoen gevonden. Geschatte waarde aan boord tussen de 800 miljoen en 10 miljard. En dat is er maar een van de vele van de "zilvervloot"  Wij hebben daar ook gelegen maar niet gedoken op het rif. Zelfs bij 1% vindersloon had er  wel een nieuw Hallbergje vanaf gekund.  Gisteren bij Casa de Vela ( duitse zeilmaker) die pech maar verdronken. Die zit sinds 4 jaar hier en heeft naar eigen zeggen "helaas een stalen boot". "Alles roest onder je kont weg als je het niet dagelijks bijhoudt) . Hij heeft wel een hele mooie dinghyhoes( chaps) gemaakt voor zijn eigen dinghy.(chapeau) . 
Ondanks het zeer trage internet hier, vandaag op de website van Asap-supplies ( UK) gekeken naar DZR (DeZincification Resistante) huiddoorvoeren, afsluiters en slangtules. Deze firma heeft als een van de weinige een hele collectie corrosievast messing ( CR gemerkt) dat echt tegen zeewater kan.(helft qua prijs van brons )  Ook mijn Zweedse "kwaliteitsboot" is uitgerust met "pisbakken"messing  en bij Dekker staan ze je glazig aan te kijken als je hier naar vraagt. Op zoet water speelt het ook niet zo en de Oostzee is ook niet zo zout. Ga je vertrekken vervang ze dan alvast in Nederland.  Volgende hellingbeurt gaan we maar alles nw. (16 st compleet ) Maar nu al nadenken over transport naar de Carieb. ( BTW/VAT free, transportcosts, importtax and salestax )st Maarten ??en onderweg daar oppikken.?

4 opmerkingen:

  1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Niet echt een leuk Sinterklaascadeautje, maar zoals altijd hebben jullie het weer kunnen oplossen en worden er weer nieuwe plannen gemaakt.
    Leuk zo'n blog, hopen nog veel van jullie te lezen.
    Groetjes vanuit Edam welke gelardeerd door miezerige regenbuitjes.

    Vinken

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Even een valse start, maar maakt gelijk een einde aan de maanden van " wat zal ik nu eens gaan doen" gevoel.
    Je kan ook kiezen voor Marelon huiddoorvoeren en afsluiters (forespar.com) om het ontzink probleem op te lossen.
    Wanneer gaat de AIS weer aan of heeft de Blabber een hogere mast?

    Groet uit Harlingen

    BeantwoordenVerwijderen