zondag 27 december 2015

Rio Chagres




Nadat de onderdelen voor de motor weer gemonteerd zijn, vertrekken we vanaf Portobelo naar de Chagres rivier( afstand 25 mijl ). Dat ligt zo'n 6 mijl ten westen van Colon cq de toegang tot het Panama kanaal. De Chargres is ruim 100 jaar terug afgedamd om een stuwmeer te vormen. Het Gatun lake als onderdeel van het Panamakanaal. Het water is zo'n 18 meter opgezet en de sluizen wirden gevoedt met dit water.  Vanaf zee kun je nog zo'n 6 mijl de rivier opvaren tot aan de dam. 
De wind is als we vertrekken vanuit Portobelo onverwacht tegen ( gribfiles waren gunstig maar ja ) en de motor moet aanblijven. Langs de Panamese Caribische kust waait meestal  westenwind terwijl 25 mijl uit de kust de Noordoost passaat waait. ( lokaal lage druk gebied ). De gribfiles kunnen hiermee onvoldoende uit de voeten.  
Een tegevaller qua wind maar mooi een  test voor de motor. 
Vlakbij Colon liggen tal van zeeschepen voor anker te wachten. We moeten een beetje dwars door de ankergebieden heen. Vanuit Colon komt een zeeschip met 18 knopen snelheid naar buiten onze richting op. Ondanks de AIS  is het moeilijk te zien of ie net voor-of net achter ons langs zal gaan. We besluiten zelf uit te wijken. Even later verandert hij ook van koers en komt nu weer echt recht op ons af. Tijd voor marifoonkontakt. " 
Foto: Sylfer ligt ongeveer 1 scheeps-lengte voor de boeg. ( foto Blabber )

" Goodmorning sir, this is Sylfer, we are just in front of you, whats your intention?"over. " Yes we have seen you Sylfer. But you are changing your course. What do you want Sylfer? "Over   "Can we pass behind your stern sir? " " Okay Sylfer"
Pffff, Even later draait het zeeschip weer bij en gaat vlak voor ons langs. 
Wij kwamen inderdaad van "stuurboord" en hadden voorrang maar hoe hier de lokale vaarregels en interpretaties zijn moet je altijd maar afwachten. 
Even later kan het zeil erbij en met een kleine 5 knopen gaat het heerlijk. 
Rrrrrrrrrr, de vismolen ratelt want we hebben beet. Na een kort gevecht geeft ie zich over. Een mooie Kingmakreel voor het avondmaal. 

De toegang tot de Chagresmonding  is met twee haakse bochten. Aan bakboord ligt een rif en aan stuurboord de verontdieping door de rivierafzetting van 5 tot 0 meter. 
Altijd weer spannend zo'n aanloop omdat de nauwkeurigheid van kaarten hier zeker niet vaststaat. We gebruiken hier de gedigitaliseerde  Bauhauskaarten uit de Panama Pilot van Eric Bauhaus.  Op de grens met Colombia weken de Navionicskaarten meer dan een kilometer af. Zoiets als de de haveningang van Edam halverwege Volendam. We ankeren vlak na de monding, na eerst een stuk rivier heen en terug verkend te hebben. De streek heet  " Golfo de Muskito". Geen ere naam want met de bouw van het Panama kanaal stierven er tienduizenden aan Malaria overgebracht door de muggen. Een zeewindje houdt ze een beetje weg en zorgt voor verkoeling. 
Foto De Sylfer en Blabber geankerd net achter de uitstekende punt. 

De rivier wordt begrensd door regenwoud en is een vogelparadijs. 
Daarnaast leven er krokodillen. Ja dat zullen wel sterke verhalen zijn denk je. Naar de volgende ochtend ziet Lies zo'n levende boomstam op 25 meter achter de boot langs gaan. Oeps even maarrrrr niet zwemnen en dan maar onder de buitendouche. We gaan anker op en varen naar de dam. Geen binnenbochten afsnijden  (verzanding) en opletten of er geen omgewaaide boom onder water ligt. De rivier is tot vlak aan de oevers 10-12 meter diep. We ankeren net uit het zicht van de dam want na wat ongelukken met boten met spuien zien ze je liever niet hier. 

Maar het water in het meer is nog steeds te laag en diepgang in het Panamakanaal voor de zeevaart is monenteel beperkt. 

Als we nabij de dam aan land gaan horen we een troep apen net achter ons brullen. Teruglopend ontdekken we een hele groep in een boom waar we net onder door gelopen zijn 
Alles rond de dam ziet er vervallen uit en of de waterkrachtcentrale nog werkt is een vraagteken b
We varen weer terug naar de riviermonding om te ankeren maar vangen onderweg geen vis voor het avondmaal. S'middag bezoeken we het oude spaanse fort st Lorenzo uit de tijd
van de spaanse "goud export" uit midden- en zuid-Amerika. Dit ter bescherming tegen Nederlanderse zeerovers zoals Piet Heijn die op zoek waren naar de "zilvervloot". 
Bij Colombia is net een Spaans galjoen terug gevonden en de geschatte waarde van de lading goud, zilver en juwelenwordt geschat tussen de 4 en 17 miljard. 4000.000000
Het fort is gedeeltelijk vervallen en de kanonnen liggen her en der verspreid.  De forten werden veelal gebouwd van lokaal koraalsteen maar ook de grote gebakken kloostermoppen (grote bakstenen) vindt je overal terug. Deze werden meestal als ballast meegebracht vanuit Europa. 





Zowel de zeezijde als de landzijde werd stevig verdedigd. Het uitzicht is fenomenaal alhoewel het inmiddels opgeschoten regenwoud een deel van het zeezicht belemmert. 
 
 Foto: op achtergrond Fort Lorenzo. 
We zien een wasbeer achtige die ons helemaal niet bang aankijkt van " wat moeten jullie hier " 

13 opmerkingen:

  1. Leuk dit te lezen, het ziet er allemaal perfect uit.

    Groetjes, joep en Ina

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk initiatief deze blog, de foto's en jullie verhaal geeft een goed beeld en is een mooie manier om jullie te volgen. En die man op de foto met vis ziet er top! uit.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Leuk om jullie zo te volgen, we hebben jullie gespot op Marine Traffic onder Bocas del Torro, wij hebben aan de bovenzijde gelogeerd, het is er inderdaad erg nat, maar wel mooi en vooral warm

    Groetjes wim en Tiny

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat leuk zo met verhalen en foto's. Geniet verder en wij volgen jullie!
    Groeten Jim en Betty

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Mooi hoor de verhalen en de fotos
    Mooie omgeving daar, wij waren met tiny en wim inderdaad aan de bovenkant geweest, prachtig
    Groetjes bart en lies

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Op oudjaarsavond even leker bijgelezen.
    Een goede jaarwisseling en tot blogs!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Op oudjaarsavond even leker bijgelezen.
    Een goede jaarwisseling en tot blogs!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Leuk deze blog en de allerbeste wensen van ons voor het nieuwe jaar en een behouden vaart. groet Ernst en Annemarie

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Lies, van harte gefeliciteerd met je verjaardag! Een fijne dag en nog heel veel mooie (zeil)jaren!
    Jim en Betty

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Wat een verrassing "een blog van de Sylfer", er toch eindelijk van gekomen! Nou, we gaan ervan genieten hoor!! Leuk om jullie nu ook te volgen.
    'Behouden vaart'.
    Lieve groet,
    Jacques & Akke

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Hallo sylfer bemanning eindelijk kunnen we jullie volgen...
    Ben nu op Trinidad de boot aan het klaar maken....gaan eind februari het water in richting Grenada st Lucia en dan bonaire. ...groeten Johan en Ineke...sy Regina

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Hallo sylfer bemanning eindelijk kunnen we jullie volgen...
    Ben nu op Trinidad de boot aan het klaar maken....gaan eind februari het water in richting Grenada st Lucia en dan bonaire. ...groeten Johan en Ineke...sy Regina

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Hoi Gerard, we kunnen je niet meer ontvangen met het adutchies netje op de SSB, nu we aan de Amerikaanse oostkust zitten. Daarom even via deze weg, dank voor het leiden van het netje afgelopen winter, we hebben er erg van genoten en het was iedere keer een feest om jouw 'goedenavond, goedenavond... Etcetera' te horen. Groeten van de Antares bemanning,Walewijn, Hedda en Quiirjn

    BeantwoordenVerwijderen